Berlage Saxophone Quartet
• Lars Niederstrasser - sopraansaxofoon
• Peter Vigh - altsaxofoon
• David Christobal Litago - tenorsaxofoon
• Eva van Grinsven – baritonsaxofoon

21 juni 2016
Aanvang 20:00

Programma:
F. Farkas Oude Hongaarse Dansen
S. Barber Adagio for strings
E. Grieg Bruiloftsdag op Troldhaugen, Ballade en Trol uit Lyric Pieces
K. Weill Liederen uit de Dreigroschenoper
A. Dvorák Strijkkwartet nr.12 in F (Amerikaans Kwartet)


Het Berlage Saxophone Quartet: Wat een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartet-landschap! De instrumenten vibreren en ademen gezamenlijk - de speelvreugde van deze ware meesters springt meteen over op het publiek. Een groot genoegen!
(Valentin Erben - Cellist Alban Berg Quartet)

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest.
De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht (Selmer Saxofoonkwartetten-concours, Storioni Festival Concours, Onwings! Presentatieconcours) en In 2011 werden ze laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn. Dit resulteerde in meer dan dertig concerten in Duitsland in de serie "Konzerte junger Künstler". Daarnaast is het kwartet winnaar van van de Dutch Classical Talent Award 2013 (jury- en publieksprijs) en de prestigieuze Kersjesprijs 2015.
Het Berlage Saxophone Quartet toont graag zijn veelzijdigheid aan een breed publiek met eigen arrangementen en werken uit verschillende eeuwen en stijlen. De bewerkingen voor saxofoonkwartet zoals bijvoorbeeld strijkkwartetten van Shostakovich of Dvorak, het Stabat Mater van Pergolesi en pianowerken van Schubert en Schulhoff worden gemaakt door altist Peter Vigh.
De Debuut-cd van het Berlage Saxophone Quartet, SaxoFOLK kreeg een warm onthaal door de nederlandse en internationale pers, waaronder vier-sterren-recensies in Trouw, de Volkskrant en de Telegraaf. De laatste schreef: “Soms lijkt het getalenteerde viertal een heel orkest na te bootsen. Daarmee ontstijgt het blazen aan het instrument en is het puur de muziek die telt."
Op dit moment volgt het BSQ een master kamermuziek bij het vermaarde Artemis Quartett aan de Universität der Künste in Berlijn. In de nabije toekomst zullen zij hun horizon verder verbreden door samenwerkingen aan te gaan met sopraan Nora Fischer, schilder Jasper Krabbé en schrijver Jan Brokken.