Brockes-Passie

Zaterdag 2 maart 2024

20.00 uur
Dorpskerk
Voorschoten
Voor dit concert geldt een speciaal jongerentarief (tot 25 jaar): €7,50

Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich,
Renate Arends en Janneke Stoute – sopraan,
Eske Tibben en Lisa de Feyter – alt,
Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian – tenor,
Michiel Meijer en Robbert Muuse – bas

Programma: De Brockes-passie van Reinhard Keiser

“De teksten van Brockes en de muziek van Keiser spreken rechtstreeks tot het hart.”

Barthold Heinrich Brockes, dichter uit Hamburg, schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Veel componisten gebruikten het als basis voor hun passieconcerten.

Het Apollo Ensemble gaat, samen met een achttal vocalisten, vanaf maart 2023 op tournee door Nederland met de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739).

De in Hamburg woonachtige Reinhard Keiser was de allereerste die het libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij bracht het op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden.

De afgelopen jaren stonden de Brockes-passies van Händel en Telemann en de Johannes-passie van Bach (sterk beïnvloed door Brockes) op het programma. Uitvoeringen van de Brockes-passies door het Apollo Ensemble zijn de afgelopen jaren in ruim dertig landen in Europa, Noord-Amerika en Azië op televisie uitgezonden.