Lumen Ensemble

2 november 2021
Uitgesteld naar 9 november
20:00 uur
Dorpskerk
Kerkplein 2
Voorschoten

Eva Tebbe, harp
Anastasia Kozlova, viool

Programma:

  • A. Pärt – Spiegel im Spiegel
  • B. Britten – Walz uit Suite opus 6
  • M. Bruch – Kol Nidrei voor viool en harp
  • R. Vaughan Williams The Lark Ascending
  • A. Pärt – Fratres
  • D. Sjostakovitsj – Preludes (selectie) opus 34
  • M. Ravel – Pavane pour une infante défunte
  • M. Ravel – Tzigane

Harp en viool. Snaarinstrumenten met volkomen verschillende klankwerelden die symbiose aangaan én elkaar op de proef stellen. Als goede vrienden die elkaar de waarheid durven te vertellen. Onstuimige, tere, rafelige, lyrische, fluisterende en warme klankwerelden ontvouwen zich. Een bezetting waar nog een schat aan repertoire voor te ontdekken is. Voor dit duo is dat een vrijbrief om uitgebreid op onderzoek uit te gaan! Soms is slechts een dichtregel, een natuurverschijnsel of kunstwerk genoeg om een stroom aan muzikale associaties en ideeën los te maken. Beroemde componisten, pas ontdekte schatten en nieuwe composities klinken naast elkaar.

Eva Tebbe

Harpiste Eva Tebbe staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziekpodia, verstrekt compositieopdrachten en arrangeert haar eigen repertoire. Als harpiste, performer en vocalist werkt zij veelvuldig mee aan theaterproducties. Sinds 2004 vormt zij samen met Ekaterina Levental Duo Bilitis. Hun nieuwste CD Rèveries de Bilitis’ (Debussy, 2018) werd alom geprezen in de pers, met een 10 gewaardeerd in Luister Magazine. Eva maakt daarnaast vast onderdeel uit van de Eef van Breen Group; een collectief van musici met jazz- en klassieke achtergrond die films maken voor de oren. Tijdens (inter)nationale festivals deelde zij het podium met Philippe Graffin, Christoph Schiller, leden van het quatuor Danel en vele anderen. Podia en festivals: Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam, Concertgebouw te Amsterdam, The Tenth World Harp Congress, November Music, Varna International Music Festival (Bulgarije), Mosel Musik Festival (Duitsland, Luxemburg), BClassic Festival, Belgie, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, the International Music Festival Baku, (Azerbajian), De Bijloke, Belgie e.a.
Eva nam deel aan vele (muziek)theater producties van ondermeer KORZO Den Haag (2008), Productiehuis Rotterdams Schouwburg/WILco/Nieuw West, De Bijloke in Gent, Belgie, Diamantfabriek producties, Amsterdamse Bostheater, Noord-Nederlands Toneel (2013-2017) en mime-theatergroep Bambie (2017/2018).
Eva Tebbe houdt zich intensief bezig met het schrijven van arrangementen om het soloen kamermuziekrepertoire van de harp te vergroten en te verdiepen. Ook hedendaagse muziek heeft haar bijzondere interesse, zij bracht nieuwe composities van o.m. Jeff Hamburg, Kate Moore, Daan Manneke, Chiel Meijering, Huba de Graaff, Eef van Breen, Oene van Geel, Wolfert Brederode, Aspasia Nasopoulou, Boudewijn Tarenskeen en vele anderen in première.
Eva Tebbe studeerde harp bij Manja Smits en behaalde in 2000 Bachelor diploma aan het ARTEZ instituut. In 1999 en 2000 studeerde Eva aan de Conservatoire Regional de Rueil-Malmaison (Frankrijk) bij harpiste Christine Icart. Zij behaalde in 2004 haar Masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop.

Anastasia Kozlova

Violiste Anastasia Kozlova werd geboren in Leningrad, Rusland in een familie van beroepsmusici. Op zeven jarige leeftijd begon zij met haar vioolstudie, na een half jaar werd zij toegelaten tot de speciale school voor muzikaal begaafde kinderen in Leningrad. Haar verdere conservatoriumopleiding volgde ze vanaf 1995 in Amsterdam, eerst als vooropleiding student bij Valentin Zhuk. Vanaf 1998 bij Viktor Libermann en Keiko Wataya en vanaf 1999 bij Boris Belkin (leerling Isaac Stern) bij het Conservatorium van Maastricht. In 2003 behaalde zij op 23-jarige leeftijd het diploma voor Uitvoerend Musicus Bachelor Degree en in 2006 haar Master of Music Degree.
Haar muzikale partners waren o.a Michael Bulychev-Okser, Katja Avdeeva, Timora Rosler, Daniel Rowland, Daria van den Bercken, Sergei Stadler, Anna Shafajinskaia, Vladimir Mendelssohn, Duo Bilitis, Bernd Brackman, Klara Würtz. Komend seizoen staat in het teken van samenwerkingen met o.a. pianist Michael Bulychev-Okser, harpiste Eva Tebbe, de theatervoorstelling “Händel goes Tinder” met sopraan Channa Malkin, gitarist Itzhar Elias, bassist Tony Overwater en klavecinist Avinoam Shalev.
Naast haar kamermuziek praktijk programmeert Anastasia klassieke muziekfestivals als Festival Gooisch Klassiek en Festival Groeneveld. Als klassieke muziek innovator ontwikkelde zij de concepten “muziek en yoga” en “muziek en effect op het brein”. De première van een nieuw concertprogramma in samenwerking met Tartu Universiteit en prof. Jaan Aru over breinonderzoek en de invloed van muziek vond plaats in Tallinn, oktober 2018.
Anastasia bespeelt een Andrea Castagneri viool uit 1739, en een Eugene Sartory strijkstok in bruikleen gekregen van het Nederlandse Muziek Instrumenten Fonds.