11 juli 2023
20:00 uur
Kasteel Duivenvoorde
Voorschoten
- Izhar Elias, barokgitaar, romantische gitaar
- Fernando Roscado Cordas, romantische gitaar
- Israel Golan, barokgitaar, theorbe

Programma:
- Werken van Robert de Visée, Francesco Corbetta, Giovanni Paolo Foscarini, Giovanni Girolamo Kapsberger, Stefano Landi, Marco Uccellini, Andrea Falconieri en Tarquinio Merula
- F. Schubert – Arr. uit Piano Sonata no.21, D 960
- F. Schubert – An Sylvia
- L. Boccherini – Fandango, G 448
Kasteel Duivenvoorde herbergt een unieke muzikale schat. Op de zolder is een bijzondere gitaar gevonden, gebouwd in 1760 door de Gosewyn Spyker, een beroemde gitaarbouwer uit Amsterdam. De gitaar is helaas in slechte staat. Maar het is een uniek exemplaar; nog slechts 2 gitaren van Spyker zijn bekend op dit moment. We kunnen de gitaar helaas niet bespelen, maar hij zal tijdens het concert te zien zijn in een vitrine.
Lees hier het volledige artikel over deze bijzondere gitaar.
Getokkelde Barok en Romantiek
Van Lodewijk XIV tot Franz Schubert
Op Kasteel Duivenvoorde werd gitaar gespeeld. Dat weten we, omdat er op de zolder van het kasteel een gitaar is gevonden, gebouwd door Gosewyn Spyker, bouwjaar 1760.
Tijdens dit concert nemen drie oude muziekspecialisten je mee in de wereld van de getokkelde muziek, van de vroege barok tot de vroeg romantiek. Zo’n grote varieteit aan historische gitaren en luiten hoor je niet vaak. Dit bijzondere ‘tokkelfeest’ bestaat uit twee helften. In de eerste helft waan je je in het paleis van de Zonnekoning, of op een zonnig plein in het barokke Italië. In de tweede helft duik je in de zangerige klankwereld van Schuberts gitaren.
Laat je betoveren door de getokkelde klanken die wellicht eens ook in de Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde te horen waren.
Over de eerste helft:
De combinatie van twee barokgitaren of een barokgitaar en een theorbe biedt een waaier aan klankkleuren. Izhar Elias en Israel Golani pakken naast intieme tokkels ook uit met opzwepende en swingende dansen. En als ook Fernando Cordas zich nog bij het duo voegt, dan wordt het echt een tokkelfeest.
Ze spelen muziek die zelden ten gehore wordt gebracht, mede door de manier waarop de akkoorden zijn genoteerd. Deze zogenaamde Alfabeto notatie brengen Izhar en Israel weer tot leven in werken van G.P. Foscarini. De bijzondere duetten van Francesco Corbetta zijn ondanks hun buitengewone complexiteit aan harmonieën toch ook zeer dansant. Het is deze combinatie van pure verfijning en een volkse aard die Corbetta geliefd maakte aan het hof van Versailles, bij Lodewijk XIV.
Over de tweede helft:
Luister naar unieke bewerkingen van Schuberts pianosonates gespeeld op een echte ‘Schubert gitaar’. Dat Franz Schubert ook gitaar speelde weten maar weinig mensen. Dat je zijn muziek kunt horen op twee gitaren van het type dat hij zelf bezat is iets unieks. Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas bespelen zo’n prachtige zangerige Enzensperger gitaar, waar Schubert er eentje van thuis had liggen.
De gitaar lokt en nodigt uit om oplettend te zijn voor alle kleine details en nuances. De vroeg 19e eeuwse gitaar, bespannen met darmsnaren is een instrument dat schittert in het kunnen combineren van melodie met harmonie en dit verder kunnen verrijken met een rijk palet aan klankkleuren.
De bewerkingen van Schuberts pianomuziek zijn van de hand van Fernando Cordas. De Volkskrant gaf 4 sterren voor hun album ‘Schubert’s Guitars’.
Het concert wordt met zijn drieën afgesloten met een bewerking van Boccherini’s opzwepende Fandango.
Website www.izharelias.com