Matangi Quartet

24 augustus 2021
20.00 uur
Dorpskerk
Kerkplein 2
Voorschoten

Dit concert is met de huidige regels uitverkocht. U komt op een wachtlijst.

Metangi Quartet:

  • Maria-Paula Majoor, viool
  • Daniel Torrico, viool
  • Karsten Kleijer, altviool
  • Arno van der Vuurst, cello

Programma:

  • Joaquin Turina: Serenata opus 87
  • Ludwig van Beethoven: Strijkkwartet nr. 8 in e opus 59/2 ‘Razumovski’
  • Antonín Dvořák: Strijkkwartet in F opus 96 ‘Amerikaans’

Het Matangi Quartet is al 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop.
“We spelen zoveel verschillende soorten en stijlen muziek, die vragen allemaal om hun eigen interpretatie en presentatie. Daar zit voor ons de uitdaging en inspiratie.”(Karsten Kleijer, altviolist van Matangi)

Matangi deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, Festival d’ Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival de Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.
“De kracht van Matangi ligt in de kracht van de groep. We zijn vier onafhankelijke artistieke zielen waarbij het geheel meer is dan de som der delen.” (Daniel Torrico Menacho, violist van Matangi)

In 2002 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek en in 2008 wonnen de Matangi’s de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken werden ontvangen.
“Onstuimig en ongetemd, zo zou ik ons typeren. We kleuren niet binnen de muzikale lijntjes!” (Maria-Paula Majoor, violist van Matangi)

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en treedt onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen.

Arno van der Vuurst, cellist van Matangi; “Het publiek weet dat ze bij ons kunnen worden verrast. We zijn niet bang om ideeën uit te proberen; de mogelijkheden met Matangi zijn eindeloos!”