Pauline Oostenrijk, Hanneke Nijs en David Jansen

21 september 2021
20:00
Dorpskerk
Kerkplein 2
Voorschoten

Pauline Oostenrijk, hobo
Hanneke Nijs, fagot
David Jansen, clavecimbel

Helaas heeft Mette Laugs moeten afzeggen voor dit concert vanwege een nieuwe werkkring. Het programma is verder ongewijzigd.

Programma: ‘Barok en meer’
Bij hobo, fagot en klavecimbel denk je natuurlijk allereerst aan barokmuziek. De mooiste sonates en triosonates uit de Franse, Italiaanse en Duitse Barok staan op dit programma. Maar de hobo en de fagot lenen zich ook geweldig voor muziek uit later tijd. Daarom worden de oude meesters afgewisseld met de sfeervolle, meditatieve Landelijke Miniaturen van Bernard van den Sigtenhorst Meyer en de virtuoze, humoristische Serenade van Cor de Groot.

J.B. de Boismortier: Triosonate in e opus 37/2
A. Vivaldi: Sonate nr. 6 in Bes RV 46 (fagot/klavecimbel)
J.S. Bach: Sonate BWV 1020 (hobo/klavecimbel)
C. de Groot: Serenade (hobo/fagot)
B. v.d. Sigtenhorst Meyer: Drie Landelijke Miniaturen
F. Couperin: Selectie uit L’Art de toucher le Clavecin
J.B. de Boismortier: Triosonate in a opus 37/5

Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de belangrijkste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek. Voordien won ze o.a. het Gillet hoboconcours in Baltimore, wat haar een recital in Carnegie Hall opleverde. Ze studeerde hobo en piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en voltooide op latere leeftijd de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van 1993 tot 2018 was Pauline als solo hoboïst verbonden aan het Residentie Orkest. Ze vormt een duo met gitarist Enno Voorhorst en is lid van het Orlando Quintet en het ensemble Tableaux Vivants. Ook musiceert ze vaak met het The Hague String Trio. Pauline doceert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan het Kunstencentrum De VAK in haar woonplaats Delft.
Ze schrijft en componeert graag en vindt het leuk kamermuziekconcerten te organiseren.

Hanneke Nijs begon op jonge leeftijd met muzieklessen. Aanvankelijk speelde ze een lange tijd blokfluit en piano, maar uiteindelijk koos ze voor de fagot. Ze begon haar fagot opleiding als bijvak naast een studie Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2006 een bachelor behaalde, maar al gauw ging zij volledig voor de muziek. Het bijvak werd een hoofdvak aan het  Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Johan Steinmann en later bij Dorian Cooke. In 2014 studeerde ze met onderscheiding af en kreeg ze direct een baan als solo fagottist bij het toenmalig Orkest van het Oosten. Inmiddels vervult ze dezelfde functie bij Phion, het fusie orkest van het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest.
Naast haar orkestbaan is ze een veelgevraagd gastspeler bij diverse andere orkesten en kamermuziekgezelschappen. Ze is vast lid en organisator van het Valerius Ensemble en als docent is ze verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en Kaliber Kunstenschool in Enschede. In haar vrije tijd volgt ze sinds een paar jaar een opleiding tot shiatsu therapeut aan het Hands on Tao Shiatsu Institute in Wageningen. Ze heeft een praktijk aan huis waar zij veelal musici behandelt.

David Jansen groeide op in een bekende Nederlandse muzikantenfamilie. Na de eerst lessen in familiekring op het gebied van zang en klavecimbel- en orgelspel zette hij zijn studie voort bij Jan Welmers aan het Utrechts Conservatorium en bij Leo van Doeselaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ook volgde hij diverse masterclasses, o.a. bij Ton Koopman.
Hij was prijswinnaar bij diverse concoursen; o.m. het Internationaal Orgelconcours Nijmegen 2000 (1e prijs). Als solist, continuo-speler en begeleider speelt David muziek van de afgelopen 500 jaar, met een speciale voorliefde voor de eerste helft van de 20ste eeuw en de Barok. David Jansen speelt bij gerenommeerde gezelschappen als Amsterdam Sinfonietta (onder meer o.l.v. van Bobby McFarren en Candida Thompson), Cappella Amsterdam, Concerto d’Amsterdam (o.l.v Elizabeth Wallfisch), het Radio Philharmonisch Orkest Holland, het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Kamerorkest en het Egidius Kwartet.
Behalve op de belangrijkste Nederlandse concertpodia concerteerde hij in Spanje, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Tsjechië, Kroatië, Bolivia en Peru. Hij was te horen op diverse festivals, zoals het Festival Oude Muziek, Festival Mitte Europa, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en “Julian Rachlin and Friends”.