Ruysdael Kwartet

13 juni 2023

20:00 uur
Kasteel Duivenvoorde
Voorschoten

Uitverkocht; u kunt nog wel op de wachtlijst.

Ruysdael Kwartet

• Joris van Rijn, viool
• Emi Ohi Resnick, viool
• Gijs Kramers, altviool
• Michael Müller, cello

Programma:

  • J. Haydn – Strijkkwartet in D, opus 64 nr 5 (‘Lerchen’)
  • Selectie uit de miniaturen, speciaal gecomponeerd voor Ruysdael ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum door Thomas Beijer, Hanna Kulenty, Martin Fondse en Oene van Geel
  • S. Rachmaninov – Strijkkwartet nr. 1
  • F. Schubert  – Strijkkwartet nr. 13 in a, D804 “Rosamunde

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.
Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk.

Het Ruysdael Kwartet is winnaar van het “Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000” in Heerlen, en werd het de “Prix de la SACEM” toegekend in de finale van het “Concours International de Quatuor à Cordes 2001” in Bordeaux. In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs.
Het Ruysdael Kwartet speelt naast klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo was er bij de SQBA 2018 een intensieve samenwerking met Louis Andriessen en enkele jaren terug een toernee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond het derde strijkkwartet van deze prominente Nederlandse componist. “Aufgerichtet, Untereinander” werd speciaal voor het kwartet gecomponeerd door Eric Verbugt, evenals Gabriel Prokofjev’s 3e kwartet, door het Ruysdael in premiere gebracht in Wigmore Hall in Londen. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Rafael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Nino Gvetadze, Igor Roma en Charles Neidich.
Het Ruysdael Kwartet heeft reeds 5 cd’s opgenomen. De serie “Russian Generations” is internationaal gelauwerd en de vertolking van de kwartetten van Tsjaikovsky kwam in het radioprogramma “Diskotabel” meerdere malen unaniem als favoriet uit de bus.

Zie ook de website ruysdaelkwartet.nl